
 

 

Confidential 

Ref: NSE/CML/2021/05                                   January 28, 2021 

 

The Company Secretary  

All Listed Companies 

 

 

Dear Sir/ Madam 

 

Subject: FAQ’s - System driven disclosures under SEBI (Prohibition of Insider Trading) 

Regulations, 2015 

 

The Securities and Exchange Board of India (Prohibition of Insider Trading) Regulations, 2015 

(PIT Regulations) were amended and notified vide Gazette Notification No. SEBI/LAD-

NRO/GN/2020/23 dated July 17, 2020. Accordingly, SEBI vide circular no. 

SEBI/HO/ISD/ISD/CIR/P/2020/168 dated September 09, 2020 decided to implement the System 

Driven Disclosures (“SDD”) in phased manner. 

To begin with, SDD is being implemented for member(s) of promoter group and designated 

person(s) in addition to the promoter(s) and director(s) of company (hereinafter collectively 

referred to as entities) under Regulation 7(2) of PIT Regulations. The SDD shall pertain to 

trading in equity shares and equity derivative instruments. The coverage of SDD maybe 

subsequently enhanced under Regulation 7(2) of PIT Regulations to include other types of 

securities.  

In this regard, SEBI has informed the Exchange that there have been few queries received from 

market participants seeking clarification with regard to SDD. To address these queries, FAQs as 

per Annexure I are being issued. 

This is for your information please. 

 

Yours faithfully, 

For National Stock Exchange of India Limited 

 

Charmi Dharod 

Manager 
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Annexure I 

 

 

General Queries: 

 

Question 1: To whom is the SEBI circular no. SEBI/HO/ISD/ISD/CIR/P/2020/168 dated 

September 9, 2020 applicable? 

Answer:         SEBI circular is applicable to all companies listed on nationwide stock exchanges 

viz; NSE, BSE and MSE. 

 

 

Question 2: Whether information including PAN of Promoter(s) including member(s) of 

the promoter group, director(s) and designated person(s) is to be provided to 

both the depository? 

Answer: No. In terms of SEBI circular no. SEBI/HO/ISD/ISD/CIR/P/2020/168 dated 

September 9, 2020, a listed company is required to designate one of the 

depositories as its designated depository and provide the information including 

PAN number of Promoter(s) including member(s) of the promoter group, 

director(s) and designated person(s) as per PIT Regulations. Therefore, 

information is to be only provided to the designated depository. 

  

 

Question 3: What is the timeline for reporting changes in information about Promoters, 

members of the promoter group, director(s), and designated persons of the 

listed Company to designated depository? 

Answer: In case of any subsequent update in the information about Promoters, members of 

the promoter group, director(s), designated persons, the listed company shall 

update the information with the designated depository on the same day. 

 

  

Question 4:  Whether PAN and demat accounts details are required to be provided? 

Answer: No. PAN is required to be provided in all cases expect PAN exempt cases. In case 

of PAN exempt cases, BO ID details of demat accounts in depositories system 

should be provided. 
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Question 5:  What is PAN exempt case? 

Answer: Entities/multilateral agencies which are exempt from paying taxes/filing tax 

returns in India or investors residing in the State of Sikkim are exempted from the 

mandatory requirement of PAN these type of entities can be considered under 

PAN exempt cases.  

 

 

Question 6:  What details are to be provided in case Promoters, members of the promoter 

group, and designated persons do not have PAN or Demat Account? 

Answer: In case of persons/entities who do not have PAN or Demat Account say for 

example; Foreign Nationals who are directors and designated persons in listed 

companies and do not have PAN or Demat Account, companies need not provide 

their details. As and when these persons/entities obtain PAN, the company may 

provide the details to designated depository.  

 

 

Question 7:    How does the issuer designate a depository? 

Answer:      Issuer needs to choose any one of the depository as its designated depository in 

the manner as specified by the depositories. 

 

 

Question 8:   Although the required promoter/ promoter group details were already 

provided by R&T agent to depositories, is the issuer required to provide such 

details again to the Designated Depository? 

Answer:    Yes, Issuers need to upload the latest details once again to their Designated 

Depository using respective Issuer login.  

 

 

Question 9:   With implementation of system driven disclosures, are manual disclosures as 

required in regulation 7 of the SEBI (Prohibition of Insider Trading) 

Regulations, 2015 still required to be submitted by every promoter, member 

of the promoter group, designated person and director to the listed entity 

and listed entity in turn with the stock exchanges?  

Answer:         Yes, the manual disclosures shall continue to be submitted till further intimation in 

this regard.  
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Question 10:  PAN Details of the Promoter including members of the promoter group is to 

be shared with depositories, where shall the definition of the promoter group 

be referred from? 

 Answer:        The definition of promoter and promoter group is available in regulation 2(oo) and 

2(pp) of the SEBI (Issue of Capital and Disclosure Requirements) Regulations, 

2018.  

 

     *************** 

 


