
FAQs on SEBI (PIT) Regulations 2015 

 

Question:  

Whether requirement of pre-clearance is applicable for exercise of employee stock 

options? 

Answer: 

Employee stock options being issued under SEBI (Share Based Employee 

Benefits) Regulations, 2014, the exercise of such stock options is covered under 

clause 4(3)(b) of Schedule B of the SEBI (PIT) Regulations, 2015. However, sale 

of shares by employees obtained after exercise of options shall not be covered 

under the aforesaid Clause. Thus, no pre-clearance is required for exercise of 

stock options.  

 

Question: 

Whether trading in ADRs and GDRs by employees of Indian companies who are 

foreign nationals is covered under provisions of PIT Regulations on code of 

conduct? 

 Answer: 

Yes, trading in ADRs and GDRs of listed companies is covered under relevant 

provisions of PIT Regulations. Employees of such companies, including foreign 

nationals, who are designated persons, shall be required to follow the code of 

conduct for trading in ADRs and GDRs. For such disclosures by such designated 

persons, a unique identifier analogous to PAN may be used. 

 

Question: 

What information should a listed Company maintain in its structured digital 

database under Regulation 3(5), in case the designated person is a fiduciary or 

intermediary? 

Answer: 

The listed company should maintain the names of the fiduciary or intermediary with 

whom they have shared information along with the Permanent Account Number 



(PAN) or other unique identifier authorised by law, in case PAN is not available. 

The fiduciary / intermediary, shall at their end, be required to maintain details as 

required under the Schedule C in respect of persons having access to UPSI. 

For example: If the listed company has appointed a law firm or Merchant Banker 

in respect of fund raising activity, it should obtain the name of the entity, so 

appointed, along with the PAN or other identifier, in case PAN is not available. The 

law firm or the Merchant Banker would in turn maintain its list of persons alongwith 

PAN or other unique identifier (in case PAN is not available), in accordance with 

Regulation 9A(2)(d) and as required under Schedule C, with whom they have 

shared the unpublished price sensitive information. 

 

Question 

In case a designated person resigns, what information should be collected by the 

company/ intermediary/ fiduciary under PIT Regulations? 

 

Answer 

All information which is required to be collected from designated persons, should 

be collected till date of service of such employees with the company. Upon 

resignation from service of designated person, a company/ intermediary/ fiduciary 

should maintain the updated address and contact details of such designated 

person. The company/intermediary/ fiduciary should make efforts to maintain 

updated address and contact details of such persons for one year after resignation 

from service. Such data should be preserved by the company/ intermediary/ 

fiduciary for a period of 5 years. 

 

 


